недеља, 27. мај 2012.

Nagradni zadatak za 7. razred

Masa keramicke soljice za kafu je 0,11 kg. Pocetna temperatura soljice je 24 C. Ako se u soljicu sipa 0,225 kg kafe cija je temperatura 80,3 C, i 0,0122 kg slaga cija je temperatura 5 C, kolika ce biti temperatura nakon uspostavljanja ravnoteze?
Specificne toplotne kapacitivnosti kafe i slaga su 4200 J/KgK, dok je specificna tolotna kapacitivnost keramike 1090 J/KgK.
Rezultat:
70,8 C

четвртак, 24. мај 2012.

Пар питања за 7. разред из топлоте

1. Зашто нам се чини да је вода из дубоких бунара хладнија лети него зими ?
2. Да ли се помоћу термометра са живом могу мерити зимске температуре у Сибиру ?
3. Због чека су телефонске и електричне жице лети опуштене, а зими затегнуте ?
4. Боце у којима се чувају разне течности не пуне се до врха, зашто ?
5. Да ли се при промени температуре тела мења и његова густина ?
6. Једног лепог пролећног дана температура ваздуха била је 24 степена Целзијуса, колика је апсолутна температура ваздуха ?
7. Најнижа икада забележена температура ваздуха у Србији била је - 38 ст.цел. Колика је апсолутна температура тог ваздуха ?
8. Апсолутна температура течног азота је 77 К. Изразите ову температуру у целзијусовој темп. скали.
9. Једног летњег дана темп. ваздуха ј еод јутра до послеподнева порасла за 25 ст.целз. Колика је промене апсолутне температуре тог ваздуха ?
10. Зашто је у соби ваздух ближи таваници топлији, а ближи поду хладнији ?
11. На који облик енергије се своди унутрашња енергија гасова ?
12. Да ли се унутрашња енергија течности и чврстих тела може свести на кинетичку енергију честица које их сачињавају ?
13. Да ли постоји разлика између унутрашње енергије и топлоте ?

среда, 9. мај 2012.

Matura Kako Lako 2012 Matematika 1. (8. razredi)

Skolska uprava iz Zrenjanina organizuje pripremu za polaganje pripremnih ispita iz maternjeg jezika i matematike.
Za ucenike koji nemaju racunare ili internet, sva predavanja ce biti snimljena u DVD video formatu i moci cete ih pogledati na kucnim DVD uredjajima. Diskovi ce biti kod nastavnice Zane.
Srecno!
Prvi deo Matura Kako Lako 2012 Matematika (prvih 30 zadataka) mozete pogledati ovde:

уторак, 8. мај 2012.

ХОЛИВУД против закона физике


Holivud protiv zakona fizike
U jednom od četiri igrana filma» Supermen « , glavni junak se hvališe da je borac za istinu i protivnik kršenja zakona. Pažljiviji posmatrači, mađutim , lako će zaključiti da bi on ponekad mogao da se boro i sam protiv sebe , zbog vlastite sklonosti da ignoriše (naučnu) istinu i krši zakone (fizike) . Pošto je ispala iz helikopptera koji se , umesto da uzleti , prevalio preko ruba oblakodera družbenica Lois Lejn se nekoliko sekundi pre nego što je udarila u tlo našla u naručju Supermena. Kada je u deliću sekunde uhvatio voljenu devojku i zaustavio se u vazduhu , junak joj se mirno obratio : «Ništa ne brinite , ja vas držim !».»Da, ali ko drži vas ?» , uzviknula je ona, zadržavajući i u tom dramatičnom trenutku smisao za šalu.Pitanje je zapravo namestu ... ali bismo na njega dobili odgovor da je Supermen, kao što mu i ime kaže natčovek , pa da niko ne mora da ga drži u vazduhu .Natčovek je to u stanju i sam. Ali sa Lois Lejn, zar ne , stvari stoje malo drugačije .Ona, naime , nije superdevojka nego sasvim obična žena .Kada bi je Superman stvarno zgrabio i trenutno zaustavio dok pada sa oblakodera, ona bi u njegovim rukama, u stvari , našla trenutnu smrt .Između užasnog udara u pločnik ili Supermenove čelične ruke , nema u principu nikakve razlike .Ovde , naravno , važi zakon gravitacije : ukoliko telo pada duže , utoliko pada brže i u slučaju naglog zaustavljanja posledice su strašne.
Neobična sposobnost Spermena da leti (kao projektil) protivna je jednom od tri Njutnova zakona kretanja.Prisetimo se principa kretanja rakete .Kada gas sagoreva u zatvorenom prostoru, on vrši prtisak na sve strane podjednako.Ako se na jednij strani napravi otvor , sagorevajući gas silovitom brzinom izbija krooz njega u tom pravcu (akcija), a raketa dobija ubrzanje u suprotnom (reakcija).Supermen , međutim nema nikakav pogonski sistem, a još manje ne troši gorivo , pa ipak leti brže od raketa.
Zaista idealno rešenje : letenje ni na šta.
U jednoj od scena Supermen dočekue na ruke autobus koji se survao sa čuvenog mosta «Golden Gejt» u zalivu San Francisko i vraća ga na most.Čak i ako prihvatimodaje moguće to što nije , tojestdaje Supermen u stanju to da uradi zato što je natčovek, augobus ipak nije nikakav superautobus.Pad vozila sa tako velikom masom i tako velikim ubrzanjem stvorio bi tako veliku silu na maloj površini dlanovima Supermana da je nikakav materijal ne bi izdržao Jednostavno , Supermenove ruke bi probile metal i ovaj junak stripa i filma bi prošao kroz autobus .
Poput mnogih drugih filmova nauku ignoriše i King KonpDžinovski gorila ima, naima,iste proporcije kao iobični gorila,alije 16 putavišiLošto je 16 puta viši , on je i 16 puta širi i 16 puta deblji , pa bi King Kong bio i 16h 16h 16 (4096) puta teži . Ali ,njegove kostisu samo 16x16 (256)putajače (poštojačina zavisi od širine i debljine , a ne od visine ili dužine ).Da bi mogle da izdrže njegovu težinu kosti King Konga morale bi da budu daleko deblje:Ovu naučnu činjenicu zgodno ilustruje poređenje nogu kod komarca i kod slona .Noge ov adva stvorenja se drastično razlikuju , zato što se priroda razume u proporcije .King Kong bi morao da bude znatno širi da bi raspolagao jačim kostima, u protivnom srušio bi sa na tlo koliko je dug i nikada se više ne bi pomerio. U Zvezdanim ratovima, u dinamičnim scenama borbe u vazduhu gledalac gleda i sluša scene borbe u svemiru i odjeke eksplozija.Kako se zvuk širi?Kada čovek udari po žici violine njeno treperenje se prenosi na susedne molekule vazduha, sa ovih ne druge i tako redom dok zvuk ne stigne do našeg uha. Da nema vazduha treperenje žice violine ne bi moglo da se čuje kao zvuk.U vasioni kao što znamo nema vazduha, tako da zvuk nema kroz šta da se prenosi pa eksplozije ne mogu da se čuju.Ali kakva bi to bila svemirska borba u kojoj biste imali utisak da gledate nemi film ?
Isti film obiluje vasionskim scenama ratovanja uz pomoć laserskih zraka i snopova.Ne smemo, međutim zaaboraviti daje laserska svetlost usmerena i daje ne možemo videti osim ako je okrenuta pravo u nače oči.U svemiru, naime , nema molekula vazduha od kojih bi se u izvesnoj meri zrak raspršivao i stizao do naših očiju kada ga gledamo sa strane.Kad je o vazduhu reč , u ovom filmu , pripadnici pobunjenik avode borbu u letelicama veoma nalik na mlazni avion , kojima se prilikom manevrisanja krila naginju : u svemiru zakretanje krila, razume se nema nikakvu svrhu jer nedostaje pritisak vazduha koji bi izazvao promenu pravca.
Naučno fantastični filmovi , ali i avanturistički krše zakone fizike mnogo češće nego što bi to moglo da izgleda .U najvećem broju slučajev aradi se o omaškama koje samo stručnjaci mogu da primete , dok se u nekim pojavljuju i nedopustive greške koje vidi i obična publika .
U filmu Ogimači izgubljenog kovčega, u uvodnij sceni Indijana Džons pokušava da sa kamene grobnice pokupi zlatnog idola: pošto ga je brzim pokretima zamenio kesicom punom kamenja, Indijana je u trku poneo kip prema izlazu noseći ga ležerno , kao da je po sredi , na primer , ananas.Jedan pedantni fizičar iz Dakote izračunao je da je idol bio visok oko 35 cm , ta da bi morao imati masu od najmanje 30 kg.Iako je Indijana junak bez mane , brzo trčanje sa tolikim teretom u rucu naprosto nije moguće.
Jedan proučavalac odnosa nauke i naučne fantastike ispričao je dogodovštinu sa filmom u kome glavnu ulogu ima jedna podmornica.U ključnoj sceni filma podmornica prolazi ispod severnog pola .U tom trenutku led iznad nje počinje da puca i veliki komadi leda padaju na podmornicu i tonu na dno mora .Naučnik je naravno prasnuo u smeh zbog te gluposti: led je kao što znamo , lakši od vode i ostaje na njenoj površini .
U jednoj od scenatv serije Marsovske hronike rađene po poznatom romanu Reja Bredberija, naseljenici na crvenoj planeti ćaskaju sa zemljom kao da razgovaraju telefonom .S obzirom daje najmanje rastojanje izmeću Zemlje i Marsa 58,4 miliona kilometera razgovor posredstvom radio talasa koji se kreće brzinom svetlosti bio bi prilično spor.Potrebno je naime više od 3 minuta da oni stignu sa jedne planete na drugu : između postavljanja pitanja i prijema odgovora proteklo bi dakle oko 7 min. Imajući valjda u vidu da bi gledaocima takav razgovor bio dosadan , autori serije su zanemarili naučne činjenice i vezu učinili trenutnom. Za razliku od ovakvih filmova u kojima se nauka ignoriše namerno ili slučajno iz neznanja, danas ima sve više dela u kojima se naučne istine poštuju čak i kad su u pitanju vrhunski dometi mašte . U filmu «Odiseja 2010» na primer , kada se radnja dešava u blizini Jupitera i njegovog satelita Evrope , majstor specijalnih efekata Ričard Edlund je uz pomoć velikog broja snimaka sa vasionskih sondi Vojadžer i kompjugera stvorio tako savršene simulacije da gledalac dobija utisak kao da se nalazi na licu mesta.
Naučna istina, kao što vidimo ne smeta uverljivosti filma nego joj pomaže , ne oduzimajući ništa imaginaciji i fantaziji .
Istina je, kao što bi rekaoBajron , uvek čudna - čudnija od izmšiljotine!

Енергија у спорту


Browse more infographics.
       

Физика у филму Бетмен


by Dehahs. Browse more Science infographics.
       

Рат струја


by GOOD. Browse more infographics.