среда, 29. фебруар 2012.

Домаћи задатак за 7 разред

Марко и Звездан купили су неисправне теразије. Када си их купили, нису могли то да примете, јер су се оба таса,остављена сама себи држала у равнотежи. Али, када су доцније ставили на леви тас једну лубеницу показало се да је она тешка а килограма; а када су је ставили на десни тас, лубеница се држала у равнотежи са тегом од б килограма. Зато, пошто већ нису могли наћи продавца, да му теразије врате, поставило се питање: да ли могу вршити мерења и помоћу ових неисправних теразија?


Materijal za 8. razred

Електрична струја је усмерено кретање наелектрисања у електричном пољу.
Електрична струја тече све док постоји разлика електричних потенцијала, односно, електрични напон.
По договору смер електричне струје је увек од места вишег ка месту нижег потенцијала.
Носиоци електричне струје код метала су електрони. Носиоци електричне струје у електролитима су јони.
Носиоци електричне струје у гасовима су електрони и јони.
Јачина електричне струје представља количину електрицитета која се у једниници времена пренесе кроз попречни пресек проводника:

Уређаји у којима се електрична енергија претвара у неки други виде енергије називају се потрошачи.
Јачина електричне струје мери се амперметром, а електрични напон волтметром. Амперметар се увек везује редно са потрошачем, а волтметар паралелно.
Уређаји помоћу којих се на крајевима проводника постиже успостављање и непрекидно одржавање разлике потенцијала су извори електричне струје. Електрични напон на крајевима извора назива се електромоторна сила.
Електрична отпорност je физичка величина која представља меру отпора усмереном кретању наелектрисаних честица кроз проводник:

Омов закон: Јачина електричне струје у проводнику управо је сразмерна напону на његовим крајевима, а обрнуто сразмерна његовој електричној отпорности.

Снага (енергија у јединици времена) електричне струје је једнака производу напона на крајевима проводника и електричне струје која кроз њега протиче:

Џулов закон: Количина топлоте ослобођена у проводнику кроз који протиче електрична струја, једнака је производу квадрата јачине те струје, електричне отпорности проводника и времену протицања електричне струје.

Особине редне везе отпорника: 1) једна заједничка тачка (није чвор), 2) струја иста, 3) напони се сабирају,4) отпори се сабирају, 5) екв.отпор је већи од највећег, 6) ради као разделник напона: већи отпор-већи напон и обрнуто. Особине паралелне везе: 1) две заједничке тачке (обе чворови), 2) напон је исти, 3) струје се сабирају, 4) сабирају се реципрочне вредности отпора, 5) екв.отпор је мањи од најмањег, 6) ради као разделник струја: већи отпор – мања струја и обрнуто.