субота, 27. децембар 2014.

други домаћи задатак

VI РАЗРЕД

Бициклиста се на првој половини пута кретао брзином од 10 m/s. Другу половину пута прешао је за два пута краће време. Израчунати средњу вредност брзине бициклисте на целом путу.

VII РАЗРЕД

Аутомобилиста је учествовао у рели-трци чија је стаза дужине 48 km. Прву половину стазе је прешао средњом брзином од 25 m/s, а затим је четвртину стазе прешао за 5 min. Због пуцања гуме се зауставио, заменио гуму и одмах наставио трку. Замена гуме је трајала 6 min. Остатак стазе је прелазио равномерном брзином од 72 km/h . Израчунати средњу брзину аутомобила на целом путу.

алтернативни задатак (1. задатак могу да решавају и ученици 6. разреда)

Возач на релију пролази поред прве контролне станице тачно у 8 часова и 58 минута брзином од 36 km/h. Видевши да касни, возач равномерно повећава брзину аутомобила тако да поред друге контролне станице пролази тачно у 9 часова брзином од 108 km/h . Колико је убрзање аутомобила?

VIII РАЗРЕД

Тело од дрвета у облику ваљка висине 15 cm и густине 800 kg/m3 плива у вертикалном положају у води густине 1000 kg/m3 . Када се притисне мало дубље у воду, а затим пусти, ваљак ће осциловати у правцу своје осе око равнотежног положаја. Одредити фреквенцију осциловања овог тела. Сматрати да је вода идеална течност. Занемарити силе отпора кретању тела, као и силе површинског напона у води.

Решења

додатак

6. разред

Да ли смо могли задатак да решимо применом формуле "пола - пута" за израчунавање средње брзине?

Решење:




Нема коментара:

Постави коментар