недеља, 20. јануар 2019.

U vezi školskog takmičenja iz fizike

Kalendar takmičenja
Zadaci sa prethodnih školskih takmičenja
Zadaci za školsko takmičenje (6. razred)
1.Аутомобил пође из места А и по правом путу пређе 30 km, брзином од 40 km/h. Други аутомобили полази из истог места, али 15 минута касније и иде брзином од 54 km/h. Који аутомобил стиже раније?
2. Тело се креће из тачке А у тачку Б, које су међусобно удаљене 1200 m. Прву половину пута пређе сталном брзином 15 m/s, а другу половину пута брзином 20 m/s. Колика је средња брзина дуж целог пута?
3. Бициклиста је за првих 5 минута равномерног кретања прешао пут дужине 3 km, за следећих 8 минута 8,4 km и последњих 6 минута пут дужине 5,4 km. Одредити брзину кретања бициклисте на сваком путу и средњу брзину за све време кретања.
4. Моторни чамац вуче скијаша по мирној води (језеру) брзином 72 km/h, и претиче брод који се креће у истом смеру (паралелно) брзином 18 km/h. Скијаш утврђује да је претицање обављено за 20 s. Колика је дужина брода?
5. Два ученика удаљена 150 m истовремено потрче један према другом. Један трчи брзином 6 m/s, а други брзином од 9 m/s. После колико секунди ће се сусрести?
6. Брзина брода у односу на реку износи 15 km/h, а брзина тока реке је 3 km/h. За које ће време брод прећи удаљеност од 38 km крећући се : а) узводно, б) низводно ?
Ученик бира 5 задатака.
Zadaci za školsko takmičenje (7. razred)
1. Једно тело је слободно падало 10 секунди. Колику је прешло дужину пута у последљој секунди падања? (Узети за убрзање g=9,81 m/s2).
2. Воз се креће брзином од 72 km/h. При кочењу до потпуног заустављања воз пређе растојање од 200 m. Одредити успорење воза и време за које је извршено кочење.
3. Бициклиста који се кретао брзином 2 m/s, почиње спуштање (низ брдо) убрзањем 0,4 m/s2. Нађи брзину и пређени пут после 10-те (десете) секунде.
4. Камен масе 1 kg пада кроз ваздух (без почетне брзине) са висине 30 m. У моменту пада има брзину 23 m/s. Одредити средњу вредност силе отпора ваздуха.
5. Аутобус при поласку има убрзање 0,5 m/s2. Кад постигне брзину од 20 m/s наставља да се креће униформно (равномерно) праволинијски. Колики пут ће прећи аутобус за 10 минута?
Zadaci za školsko takmičenje (8. razred)
1. Koliki će put preći oscilator u metrima za 5 s, ako je period njegovog oscilovanja 0,5s, a amplituda je 3 cm?
2. Jedno klatno za neko vreme izvrši 40 oscilacija, a drugo za isto to vreme 20 oscilacija. Koje klatno ima veću dužinu i koliko puta?
3. Mornar sa palube broda je izbrojao 20 bregova morskih talasa u toku jednog minuta. Primetio je da je i rastojanje između vrhova dva susedna brega talasa 30m. Kolika je brzina morskih talasa?
4. Dečak je u bunar ispustio kamen. Ako je dubina bunara 15m odrediti vreme koje protekne od trenutka kada kada je kamen ispušten, do trenutka kda dečak čuje zvuk pada kamena u vodu. Brzina zvuka u vazduhu je 340 m/s.
5. Radijus krivine konveksnog ogledala je 60cm, a udalјenost predmeta od njegovog temena je 10cm. Na kom rastojanju od temena je lik i da li je on realan ili imaginaran?

Нема коментара:

Постави коментар