среда, 2. септембар 2015.

6 разред УВОД У ФИЗИКУ

Физика као природна наука

Еколози: Природа – све што нас окружује (тло, вода, ваздух и живи свет)
Физичари: Природа – СВЕ што нас окружује, али и ми сами
Природне појаве – дешавања у природи
механичке појаве: ротација Земље, струјање ваздуха, кретање планета, …
топлотне појаве: топљење леда, кључање воде, …
електромагнетне појаве: светлост, удар грома



Човек је од многих природних појава зависио па их је посматрао и покушавао да их објасни. Настала су знања, а од њих наука о природи – ФИЗИКА (физис – грчка реч природа)

Материја и супстанца

Све што постоји у природи је материја, тј. има материјални карактер. Постоји независно од човека.
Материја је „грађа“ природе.
Основне особине материје су да се непрестано креће, да се не може уништити и нити из ничега створити већ само прелази из једног облика у други.
Физичка тела су сачињена од супстанци (вода , гвожђе, челик или конкретно кисеоник). Тела се разликују не само по облику и величини већ и према томе од чега су. Оно од чега се тело састоји назива се супстанца.
Супстанца је „грађа“ сваког физичког тела.
Да би у потпуности описали природу потребно је познавати и чињеницу да у природи сва тела међусобно делују.
При међусобном дејству тела могу бити у непосредном додиру, али и не морају. Могу бити на мањем (ексер-магнет) или већем растојању (Земља-вештачки сателит).
Ако тела за време међусобног дејства нису у непосредном додиру, међудејство се остварује посредством физичког поља (магнетно поље, гравитационо поље, електрично поље).




Задатак: Разврстати у три категорије, 1) појава, 2) супстанца или 3) тело, следеће појмове: уље, мржњење, чаша, пластика, наелектрисавање, кретање, гвожђе





Физика је природна наука која проучава основне особине материје, њену грађу, као и промене облика у којима се материја може јавити (супстанца и физичко поље).
Предмет изучавања физике су механичке, топлотне, електричне, магнетне, светлосне и друге појаве. Упознаје нас са грађом материје.

Методе и задаци физике

Сваку науку поред предмета карактеришу методи и задаци истраживања.
Задатак физике је да проучава физичке појаве и да открива законе по којима се дешавају.



Метод истраживања подразумева пут, начин, поступак који се спроводи ради стицања сазнања о појавама у природи и утврђивања њихових законитости.
Први корак у проучавању природне појаве – посматрање. Најчешће даје непотпуне резултате.



Проучавање појава у посебно припремљеним условима назива се експеримент или оглед. Представља основни и најпоузданији извор сазнања у физици.




Експериментално добијене чињенице треба анализирати и међусобно повезати, уопштити и на основу тога донети теоријске закључке. Зато физика није само експериментална него и теоријска наука.






Појаве које проучава ФИЗИКА

– Механичке појаве – Кретање (планета, сателита, авиона, аутомобила, људи, животиња, река, крви у крвним судовима, ваздуха, лопте….)

– Топлотне појаве – Топљење леда, кључање воде, температура тела, температура просторије, температура мора, ветрови, олује, …

– Светлосне појаве – Осветљавање просторија, функционисање ока, понашање светлости при пролазаку кроз различите средине, настајање дуге, боје, функционисање двогледа и микроскопа, удар грома…

– Звучне појаве – Звучни извори, бука, простирање звука, музички инструменти…

– Електричне појаве – Наелектртисање тела, муње и громови, функционисање електричних уређаја, пренос информација путем радија и телевизије, кретање информација у људском организму путем нерава….


– Магнетне појаве – Рад компаса, Земља као велики магнет, привлачење и одбијање магнетних полова…

Тест знања!

2 коментара: