четвртак, 20. мај 2021.

Друга радионица пројекта НК РЦ Смедерево „Занимљива физика“

 У четвртак, 20.05.2021.године, уз поштовање препоручених епидемиолошких мера, са малом групом ученика, од 17 часова, започео је пројекат Годишњег програма Научног клуба Смедерево за 2020/2021. годину,  под називом “Занимљива физика” уз обележавање почетка манифестације “Мај-месец математике” корелацијом математике и физике.

Уместо увода обрађена је анегдота из историје физике о Ернсту Радерфорду и Нилсу Бору током испита из физике и чувеног задатка са барометром. У овом делу ученици су самостално урадили брзинску експерименталну проверу појаве подпритиска приликом струјања флуида великом брзином.

На другој радионици пројекта “Занимљива физика” приказане су вежбе: Микробит као даљински сензор температуре и осветљености и Микробит као даљински сензор за пруочавање убрзаног кретања.

Током прве вежбе ученици су се упознали са начинима прикупљања података у физици и посебно помоћу микробита. Микробит се показао као моћно средство за обраду података. Ученици су програмирали два уређаја – један који ради као предајник и други као пријемник који су упарили са рачунаром на коме су све податке забележили у програму MS Excel и нацртали графике промене температуре и нивоа осветљености у функцији времена. У реалној симулацији испитивали су рад уређаја приликом промена температуре и осветљености.

У другом делу вежбе преправили су код програма тако да су микробит програмирали да ради као даљински сензор убрзања. Најпре су у програму Interactive Physics теоријски нацртани графици убрзања у функцији времена у ситуацијама кретања тела по различитим подлогама, кретања физичког клатна, косог хица и слободног пада. Сличним поступком као у првој вежби у MS Excel-у нацртани су графици користећи податке прикупљене са микробит урешаја и констатовано је да имају исти облик.

Током рада ученици су увежбавали и претварање јединица.

Након радионице из физике ученци су присуствовали занимљивој радионици Доношење одлука и математика.

Реализатори радионице су Мирјана Кокерић, наставница Математике у ОШ “Бранко Радичевић” из Смедерева и Синиша Ћулафић наставник Физике из ОШ “Миша Стојковић” у Гају. Вршњачки едукатори су Немања Николић, ученик 8. разреда ОШ “Јован Јовановић Змај” из Ковина и Алекса Ђан ученик 5. разреда ОШ “Ђура Јакшић” из Ковина. Гости на радионици били су ученици ОШ “Ђура Филиповић” из Плочице као и стручни сарадник Жаклина Петковић.

Следећа радионица пројекта носи нова занимљива научна открића.























Нема коментара:

Постави коментар